Mit (u)perfekte liv #2

Nemt og lækkert rugbrød (+ surdej)

rugbroed-surdejSiden jeg flyttede hjemmefra og i særdeleshed efter jeg flyttede sammen med Troels, har jeg elsket at lave mad. Eksperimenterer, finde på nye opskrifter og lave rigtig mange ting fra bunden; heriblandt bagværk, fond, saft og juice. Det giver mig en form for tilfredshed at lave noget helt fra bunden med gode råvarer.

En af de ting jeg bevidst har ventet med at begive mig ud i (fordi jeg var blevet fortalt det var en svær, svær proces), er rugbrød og surdej. Ikke desto mindre tog jeg mod til mig og startede med det for et par år siden, og ved i hvad? Det er slet, slet ikke svært.

Redskaber

Køkkenmaskine
Efter at have ødelagt adskillige grydeskeer/rørespinde og en enkelt håndmixer er mit første og vigtigste råd: du skal bruge en køkkenmaskine. Jeg har selv en “Ankarsrum Assistent” fordi jeg elsker retro-looket og den har et stort litermål i skålen.

Beholder til surdej
Når du starter din surdej op første gang, skal du finde en god beholder. Jeg er mega fan af denne fra IKEA. Den er billig og den giver surdejen mulighed for at “ånde” (med ventilationshullet) uden hele køleskabet lugter surt.

Brødform
Jeg bruger denne fra Blomsterberg (som lige nu er på tilbud), den rummer 1,2 liter. Det er mest fordi jeg godt kan lide at lave små rugbrød og bage lidt oftere, så det altid er helt frisk.

Hvis du ønsker at bage et større brød, ville jeg overveje en som denne, den rummer 3 liter. Jeg er fan af silikone da det får brødet til at slippe lettere.

Surdej
2 dl vand
150 g rugmled
10 g gær (bruges kun første gang)

Det hele blandes sammen i den beholder du vælger. Lad surdejen stå ude 1-2 døgn og stil den så i køleskabet. Den kan holde sig cirka 10 dage i køleskabet uden du gør noget ved den. Skal du ikke bage rugbrød efter 10 dage, er det vigtigt du fylder nyt vand og rugmel i surdejen, så den ikke tørrer ud eller bliver muggen.

Tag surdejen ud af køleskabet minimum 12 timer før du skal bage brødet så den bliver lun. Og lad den stå mindst 2 døgn fra du blandet nyt vand og rugmel i. Bager du rugbrød hver 2. dag, kan du med fordel lade den stå ude hele tiden.

Opfyldning
Hver gang du har bagt en rugbrød skal du hælde nyt vand og rugmel i din surdej for at holde den kørende. Alt efter hvor ofte du bager og hvilken størrelse form du bruger, vil det variere hvor meget du skal blande i.

Jeg plejer at blande halvdelen af basisopskriften i: 1 dl vand og 75 g rugmel.

Rugbrød (til en form på 1,2 liter)
4 dl vand
15 g gær
10 g salt
70 g skårne rugkerner
90 g kerner (efter ønske, jeg blandet oftes solsikke, græskar og hørfrø)
135 g hvedemel
135 g rugmel
115 g surdej
(sovsekulør)

Gæren røres ud i lunkent vand. Alle de øvrige ingredienser tilføjes. Jeg tilføjer altid lidt sovsekulør, da jeg syntes brødet er flottere når det er mørkt. Dejen røres i køkkenmaskinen i 12 minutter og herefter stå og hvile i 10 minutter i skålen.
Dejen hældes over i formen. (jeg hælder ofte lidt solsikke- eller græskarkerner i bunden af formen). Pensel med vand og drys sesamkerner på toppen.
Hæver i cirka 1 time – eller indtil dejen næsten når kanten, den må ikke hæve over.
Ovnen skal være forvarmet til 240 grader (varmluft). Rugbrøddet sættes på en plade på nederste rille. Skru ned til 210 grader og bag i 42 minutter.

Bruger du en større form, skal du gå efter en kernetemperatur på 97 grader (brug stegetermometer).

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mit (u)perfekte liv #2