Hvad skal vores hus hedde?

Jeg har en høne, at plukke: Økoæg eller buræg?

oekoaegIndlægget handler på ingen måder om, at pege fingre eller være bedre-vidende. Det handler ganske enkelt om mit personlige syn på høns, æg og dyrevelfærd. Uden, alt for meget litteratur og studier, men mine tanker og personlig holdning til emnet, der er glohedt lige nu; øko- eller burhøns?

Lige nu diskuteres buræg voldsomt i en masse forskellig fora, en hel del er skabt af supermarkedernes beslutning om, at udfase buræg. Det er i overtal blevet besluttet, at buræg ikke længere er ok og, at disse ikke skal være en del af sortimentet i (de fleste) danske supermarkeder. Dette har skabt røre. Både for og imod.

Jeg er nogenlunde sikker på, at den brede befolknings umiddelbare holdning til de to typer af æg er, at økoæg er dyrevelfærd og buræg ikke er. Dermed ikke sagt, at alle der syntes bedst om økoæg, køber disse, men de har en holdning til det. Efterhånden har de fleste (vel?) en holdning til forskellige former for kostvaner, fremstilling og dansk/udenlandsk. Endnu engang uden en garanti for, at de efterleves af den enkelte.

Jeg har også en klar holdning til ovenstående, eller i hvert fald til dele af det. Og jeg har også truffet nogle valg for mig og for min familie. Men det betyder absolut ikke, at jeg peger fingre eller rynker på næsen af dem som har valgt anerledes. På samme måder forventer jeg, at mine valg respekteres af dem omkring mig. Dog er mine holdninger ikke mere faste end de ændres efterhånden som mit liv udvikler sig og jeg oplyses anerledes. Og selv der er det ikke sikkert at mine valg ændres, på trods af nyere viden.

Artiklen, der har fået mig til, at nedfælde nærværende indlæg, er denne. Kort og godt udtaler en professor, at dødeligheden blandt økohøns er 3 gange højere end hos burhøns. Dermed mener han, at det er misforstået dyrevældfærd, at droppe buræg til fordel for økoæg. Men handler det alene om dødelighed? Eller handler det om det liv man lever så længe man har det til låns?

Det eneste, der er fuldstændig givet her i livet er, at vi skal herfra. Allesammen. Intet kan ændre det faktum. En anden vigtig ting, at huske imens vi er her er, at tid er ens for alle. Uanset status, demografi eller økonomi har døgnet 24 timer alle steder i verden. Hvordan vi vælger, at bruge vores tid er så op til os (more or less).

Tilbage til æggene. Min tese går på hvad jeg ville vælge, hvis jeg fik valget: et liv i et bur under fuldstændig kontrollerede forhold, hvor alt er forudbestemt, hvor døgnet er fuldstændig skemalagt og hvor alt handler om hvordan jeg lever længst eller et liv i frihed hvor jeg selv skal tage en del af ansvaret for hvordan livet udformer sig, men hvor jeg også lever kortere?

Økohønsene har både flere sår og et højere stressniveau end burhønsene, men er det i virkeligheden ikke “bare” en del af livet? Jeg har i mit liv fået min del af både fysiske og psykiske sår, men jeg har lært af dem. Mit stressniveau er også i min egen øvre grænse til tider, men det er vel også en naturlig del af, at stræbe efter succes – både privat og arbejdsmæssigt? Jeg bliver både stresset af mine egne ambitioner, af Magnus og af spidsbelastningsperioder på arbejde. Men jeg ville da ikke være det foruden?

Ergo, ville jeg til enhver tid vælge et liv i frihed med de hak og skrammer det måtte byde på. Også selvom det betyder jeg skal herfra lidt før tid (sammenlignet med et liv i bur). Jeg ville være langt mere lykkelig samlet set selvom jeg ville leve 3 gange kortere. Men kan det overføres til høns? Ærlig talt, så aner jeg det ikke. Ikke desto mindre køber jeg økoæg fordi de i min optik har et bedre liv imens de er her. Og det vil jeg blive ved med lige indtil det modsatte kan bevises og overbevise mig.

Netop fordi jeg ønsker dyr det absolut dejligste liv imens de er her, glæder jeg mig til vi får rigtig gang i hobby-produktionen på vores nye landsted. Indtil da nyder jeg, at naboens køer går og græsser på vores mark, som et tegn på godt naboskab. Jeg siger ikke græsset er grønnere på den anden side, men hvis det er højere så smutter jeg derover og tager mine kære med mig.

Det handler ikke om, at pege fingre. Det handler om, at stå ved de valg man træffer uanset hvad andre måtte mene og på sammen måde respektere deres valg – også selvom det ikke giver mening i dine ører. Men mest af alt, handler det om at behandle hinanden ordentligt og give dyrerne et værdigt liv selvom deres formål er, at mætte din mund.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad skal vores hus hedde?