Malthe, min lille fis (1 års fødselsdagsbrev)

Tema tirsdag: Amning (for egen vindings skyld)

amning

Amning. Et emne der ofte debateres i alverdens forummer og med vidt forskellige hensigter og synspunkter. Jeg er ret sikker på, at alle er enige om at fuldamning indtil seks måneder er både optimalt og fuldstændig acceptabelt. Jeg er også ret sikker på, at de fleste ikke ser skævt på dem der ammer deres børn til de er et år.

Derefter bliver det lidt en gråzone. For hvornår er børn for gamle til at blive ammet? De fleste stopper med modermælkserstatning når barnet rammet et år, da det herefter ikke er et fysiologisk behov for barnet. Der kan være meget tryghed og hygge forbundet med det, men den faste føde sikrer ernæringsdelen. Men amningen er på mange måder en kategori for sig selv. Eller hvad?

Når barnet rammer et år, ammer man så for barnets skyld eller for sin egen? Og er det ene mere rigtigt end det andet? Mit syn på amning har ændret sig ekstremt meget de sidste 3,5 år. Jeg er gået fra, at tro amning kom naturligt og var let til at have en kæmpe respekt for de mødre der ammer deres børn. For mig mislykkedes det relativt hurtigt første gang og her anden gang, hvor det lykkedes, har det alligevel været hårdt. Jeg er også gået fra, at syntes langtidsamning var virkelig ufedt, til at respektere den enkelte moders valg for sit barn.

Og et eller andet sted midt imellem befinder jeg mig lige nu. Malthe blev et år igår og jeg ammer ham endnu. Jeg har ikke planer om at stoppe lige foreløbig og jeg tror faktisk også jeg er villig til at holde den kørende en rum tid endnu og gøre meget for at fastholde hans interesse i det. Og det er her min lidt anerledes (?) tilgang kommer ind; jeg er villig til at amme for egen vindings skyld. Fordi jeg lige nu, imens jeg ammer, har minimalt hovedpine og stort set ingen migræneanfald. Det samme gjorde sig gældende da jeg ammede Magnus, men et par dage efter jeg stoppede kom hovedpinen tilbage for fuld kraft.

Indtil nu har amningen været udelukkende for Malthes skyld. Ernæring, tryghed og forebyggelse af allergier. Men nu tipper vægtskålen langsomt over mod mig og mit behov for de hormoner jeg har i kroppen så længe jeg ammer. Mine dage er  ubeskriveligt meget bedre uden hovedpine og uden flere ugentlige migræneanfald. Er det helt forkert at fastholde amningen for egen vindings skyld? Og hvis ja, ville det så være anerledes hvis jeg blot kaldte det langtidsamning?

Jeg ved som sagt endnu ikke hvor længe jeg fortsætter amningen, men lige nu er hverken Malthe eller jeg klar til at afslutte kapitlet. For ham handler det om trygheden, for mig handler det om så meget andet. Både hovedpinen, men også det nærvær jeg har med ham, som (for mig) opstår i en særlig form når jeg ammer.

4 kommentarer

 • Lene

  Jeg går fuldt ind for amning i længere tid:-) For mig var det mest for hyggens skyld, men alle tre børn nød at få en hyggetår inden sengetid:-)
  Du får en highfive herfra, uanset hvad dine motiver er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Når jeg læser, det du har skrevet, tænker jeg, at det ikke kun er for egen vindings skyld du fortsætter. I min verden får begge dine børn og din mand noget ud af det. For dit overskud må være større, når du ikke lider af migræneanfald.
  Husk at nyd hver amning, man ved aldrig hvornår det er den sidste 🙂 (min dreng ville pludselig ikke, da han var 9 mdr., så vi gik fra 2 gange til 0 gange på 1 dag)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jamila

  Det er helt okay at gøre det for din egen skyld. Malthe er jo ikke tvunget til noget og får samtidig selv noget ud af det. Du kan jo ikke tvinge ham til det, den dag han ikke gider mere! Keep it Going for jeres begges skyld. ❤ hilsen en ammemor til en 4 mdr gammel søn (der til tider er nærmest umulig at ligge med 🤣)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dina

  Jeg har ammet min søn til han blev 2år. Jeg var så ligeglad med hvad folk tænker eller siger, jeg ammede for min søn, det var hans trykhed og nærhed. Og så er det da så sundt som noget kan være. Er gravid igen og når det barn kommer, så ammer jeg os løs der. Forsæt endelig så længe du/i har.løst. luk ørene for uvidende klaphatte.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Malthe, min lille fis (1 års fødselsdagsbrev)