BAMBUSGARN

Indeholder reklamelinks (markeret med *)

Bambusgarn er virkelig blødt og har nogle gode egenskaber. Det er hurtigttørrende hvilket gør det særligt godt til eksempelvis hæklede klude. Derudover er bambusplanten ofte et mere miljøventligt alternativ til eksempelvis uld eller bomuld. Hvis du skal bruge garnet til klude, strømper eller tøj vil jeg anbefale en bomuld/bambus blanding som eksempelvis Hjertegarn Blend Bamboo* eller den lidt tykkere variant Hjertegarn Bommix Bamboo*.

Hvis du skal hækle et sommerprojekt til baby eller dig selv er bomuld/bambus garn et godt valg da det er åndbart og knap så varmt som eksempelvis uld. Hvis du bruger Hjertegarn Blend Bamboo* får du også et virkelig fint shiny udtryk som jeg er helt vild med.

VÆRD AT VIDE OM BAMBUSGARN

Siden man fandt ud af at lave tekstiler da bambusplanten er det blevet en meget populær garnkvalitet. Planterne omdannes til en masse som først skyldes og sidenhen spindes til fibre der danner grundlaget for garnet. Bambusplanten er et bæredygtigt materiale da det vokser utrolig hurtigt og er en vedvarende plante og oftest dyrkes uden brug af pesticider.

Bambusfibre i sin rene form er meget stærke, men for at kunne omdanne det til stærkt garn blandes det med andre garnkvaliteter når det spindes. Som oftest blandes bambusgarnet med bomuld eller akryl.

Bambusgarn kan fremstilles så det ikke skader miljøet unødigt, men det afhænger af hele fremstillingsprocessen. Under selve fremstillingen gennemgår bambussen en kemisk behandling og mængden af denne varierer fra producent til producent. Du kan derfor ikke antage at alle garnkvaliteter er miljøvenlige blot fordi de indeholder bambus.

FORDELE OG ULEMPER VED BAMBUSGARN

Der er klart flere fordele end ulemper når du kigger på bambusgarn. For det første er det en virkelig blød og let garnkvalitet som egner sig til mange forskellige projekttyper. Derudover er det meget åndbart for huden (på samme måde som uld er) og så er det som oftest et mere bæredygtigt materialevalg end eksempelvis bomuld og uld.

Det er i sin rene form 100% naturfibre som egner sig godt til folk med allergi overfor enten uld eller syntetiske fibre som eksempelvis akryl. Derudover tåler det maskinvask ved højere temperaturer end eksempelvis uld som gør det lettere at minimere bakterier.

Fordi bambusgarn er åndbart og kan regulere temperaturer egner det sig også særligt godt til eksempelvis strømper og som en bonus er det antistatisk hvilket er en god egenskab til fødderne som oftest er dem der kan lede elektricitet via akryl- eller uldstrømper.

Garnets antibakterielle egenskab gør det også særligt egnet til eksempelvis hæklede karklude, rundeller eller håndklæder. Og igen bør nævnes hæklede strømper i bambus da det kan nedsætte bakterielle infektioner på fødderne.

Som I kan læse er fordelene mange, men der er også enkelte ulemper. Bambusgarn i sin rene form er ikke så slidstærkt som når det blandes med en anden kvalitet, så gå altid efter bambus/bomuld, bambus/akryl eller bambus/uld. Og vær obs på hvordan producenten fremstiller garnet hvis det miljøvenlige og bæredygtige færdigprodukt er vigtigt for dig. Her er det ikke nok blot at vælge bambusgarn uden at undersøge den kemiske behandling.