ULDGARN

Indeholder reklamelinks (markeret med *)

En af mine favoritter til babytæpper og beklædning/tøj er uld*. Det vigtigste for mig når jeg vælger mit uldgarn er, at det ikke kradser. Min hud er meget sart og jeg går derfor oftest efter baby merino som er virkelig blødt og lækkert. Jeg hækler stort set ikke noget i uld fra får og det på trods af jeg har dem gående på marken. Dermed ikke sagt, at der ikke findes lækre garnkvaliter fra pelsfår, jeg har bare ikke fundet det helt perfekte endnu.

Der findes et hav af kvaliteter og forskellige mærker inden for uldgarn. Både de mere almindelige mærker, som også er dem jeg har størst erfaring med, og så de helt specielle håndspundne og lokale garnkvaliteter som kun kan købes direkte hos ham eller hende der har spundet det.

ULDGARN DER IKKE KRADSER

Hvorvidt uld kradser eller ej kan være en meget subjektiv vurdering. Nogle er (som jeg) meget sarte overfor nogle typer uld mens andre ikke oplever nogen typer af uld kradser. En god tommelfingerregel er at merinould og alpaca ikke kradser og er god til de helt små eller til nogen som mig der er lidt sarte 😉

Garnet er letspundet uld hvilket gør det dejlig luftigt selvom det er tykt og den kombination er jeg selv ret vild med.Garnet fra Mayflower Molly* er også en af de kvaliteter jeg ikke syntes kradser. Det er et tykt uldgarn og jeg er vild med til både sjaler og huer. Udover den lækre og bløde kvalitet, går det lynhurtigt og det giver et virkelig flot resultat. Også efter vask.

MERINOULD

Merino er som tidligere skrevet en uldkvalitet der ikke kradser og er super lækker til babytæpper, sjaler i en let kvalitet og generelt beklædning. Det holder formen godt og fnuldrer ikke på samme måde som eksempelvis børstet alpaca gør. Det er dog ikke velegnet til bamser eller nusseklude da det ikke er behageligt at få i munden for de små.

Infinity Hearts Baby Merino kan købes her*

Drops Baby Merino kan købes her*

Hjertegarn Extra Fine Merino kan købes her*

 

Der findes rigtig mange varianter af merinogarn og nogle af mine favoritmærker i er disse: Hjertegarn Lana Cotton 212*, Drops Baby Merino*, Drops Big Merino*, Drops Merino Extra Fine*, Hjertegarn Extra Fine Merino* og Infinity Hearts Baby Merino*. De har nogle smukke farver, er dejlige at hækle og strikke med og bliver kun smukkere og bedre af at blive vasket (husk altid at følge vaskeanvisning og brug et god uldvaskemiddel).

ALPACA ULD

Jeg har et lidt specielt forhold til. Måske mest fordi jeg virkelig gerne vil have en lille flok alpacaer hjemme på marken hvor jeg kan udvinde mit eget garn fra. Dyreracen er både skøn og fascinerende og garnet kan noget særligt både i sin rene form og blandet med andre garnkvaliteter. Jeg er selv fan af Drops Alpaca* og Drops Brushed Alpaca Silk*.

Drops Alpaca kan købes her*
Drops Brushed Alpaca Silk kan købes her*

Disse to typer garn kan hver især noget særligt. Brushed alpaca giver et særligt udtryk i beklædning, men har også den ulempe at det fælder en del så det skal du være obs på. Til sidst er der den “rene” drops alpaca der bare har nogle virkelig smukke farver, en skøn struktur, varmer godt og kradser ikke.

MOHAIR ULD

Den sidste type uld jeg elsker at bruge er mohair. Det giver et ”fluffy og virkelig fint udtryk. for mig er det et meget feminint garn og det kan giver maskerne et helt anerledes udtryk end de mere “faste” garnkvaliteter.​

Drops Kid-Silk kan købes her*
Mayflower Super Kid Silk kan købes her*

HVILKE GODE EGENSKABER HAR ULD?

Det er blandet andet rigtigt godt til babytæpper og trøjer fordi det lader huden ånde samtidig med det holder baby varm. Modsat bomuld er uld rigtig godt til de koldere måneder og til de helt små der endnu ikke kan holde varmen naturligt.

Derudover giver de mange forskellige kvaliteter utallige muligheder for at ændre udtrykket på designet fuldstændig. Jeg elsker hvordan forskellige uldtyper kan frembringe forskellige udtryk i mine hæklede (og strikkede) kreationer.